Paslanmaz Çelik Saç 316-316L-316Tİ

AISI 316/316L/316Ti

TANIMLAMA:

316 kalite, 304’ten sonra en bilinen paslanmaz çeliktir, en büyük farklılığı molibden(Mo) ihtiva etmektedir. Molibden(Mo) 316’ya korozif ortamlarda, 304’ten daha iyi dayanmasını sağlar, özellikle yüzey ve iç yapısında çatlak ve çukur oluşumlarına karşı başarılıdır. Şekillenme ve kaynak kabiliyeti yüksektir. Endüstriyel, mimari, ulaşım gibi sektörlerde değişik amaçlarla kullanılır. İnce kesitlerde kaynak sonrası tavlama gerektirmez.

316L, 316’nın düşük karbonlusudur. Dolayısıyla 316L’nin kalın kesitlerde de kaynak sonrası tavlama gerektirmez.

316Ti, az miktarda titanyum(Ti) içermektedir, oranı %0.5 civarındadır. Bu kalitenin diğer iki kaliteden en büyük avantajı yüksek sıcaklıklarda daha uzun süreli dayanımı olmasıdır.

 

KOROZYON DAYANIMI:

Normal şartlarda korozyon dayanımı 304’ten çok daha iyidir. Asit miktarı mevcut bulunan sıcak ortamlarda, malzemenin içyapısında kılcal çatlak ve çukur oluşturması, sıcaklığı 60°C’nin üstüne çıktığında gerilimden kaynaklanan yarıklar oluşması muhtemeldir.

Standart sıcaklıkta kullanım suyunda 1000 mg/L, 60°C’nin üzerinde 500 mg/L mevcut klora dayanıklıdır.

ISI DAYANIMI:

316 aralıklı 870°C’ye çıkan, sürekli olarak 925°C ısı olan ortamlarda iyi oksidasyon dayanımına sahiptir. Ancak ortam sulu ise ve 425-860°C sıcaklık mevcut ise korozyon dayanımı düşer. 316L’nin ise karbonu(C) düşük olduğundan bu ortamlarda karbür çökelmesi oluşmaz.

ISIL İŞLEM:

Tavlama işlemi 1010 – 1120°C arasında ısıtıldıktan sonra, hızlıca soğutulur. Isıl işlemle sertleştirilemez.

KAYNAK:

Bütün kaynak metodlarında mükemmel kabiliyet gösterir, örneğin; elektrod, gazaltı veya tel vs. 316’ya en uygun elektrod veya tel kalitesi 316, 316L’nin de 316L’dir. 316 kalite ince kesitlere kaynak uygulandığında kaynak ertesi tavlama gerektirmez, ancak kalın kesitlerde mutlaka uygulanması gerekir. 316L’nin ise kalın kesitlerde de kaynak sonrası tavlama işlemine gerek duyulmaz (örn. 6mm ve üzeri kalınlıklarda). 316Ti kalın kesit kaynaklarında 316 yerine tercih edilmelidir.